Siirry pääsisältöön

Projektipelistä julkaistiin tieteellinen artikkeli

Kehittämäni projektipeli on perinteinen lautapeli, jota voidaan pelata tietojärjestelmäprojektin aloitustapaamisessa. Peliä pääsevät pelaamaan sekä asiakkaan että toimittajan edustajat – käytännössä kaikki projektiin osallistuvat henkilöt. Projektipelistä julkaistiin tänä vuonna tieteellinen artikkeli, joka esiteltiin toukokuussa 2018 GamiFIN-seminaarissa Porissa.

Artikkeli on nimeltään Gamifying a Project Plan – Case: The Project Game ja sen ovat kirjoittaneet allekirjoittanut sekä pelisuunnittelija Jaakko Kemppainen. Artikkelissa esitellään projektipeliä ja kuvataan asiakkaiden kokemuksia pelin pelaamisesta. Lisäksi peliä analysoidaan pelisuunnittelun ja pelillistämisen näkökulmasta.



Projekti tutuksi projektipeliä pelaten


Oletko koskaan ollut projektissa, jossa et tunne omia tehtävä- ja vastuualueitasi? Tai et tiedä, millaisia vaiheita projektissa on tai milloin projekti valmistuu? Projektipeliä pelatessa nämä asiat tulevat tutuiksi. Samalla tutuksi tulee koko projektiryhmä – rennoissa merkeissä heti projektin alussa.

Kullekin projektiryhmän jäsenelle jaetaan pelin aluksi resurssikortit, joita henkilö pelaa siinä vaiheessa, kun häneltä oikeassakin projektissa vaaditaan työpanosta. Esimerkkejä tällaisista vaiheista ovat vaikkapa koulutukseen osallistuminen tai testaus- ja tarkistusvaihe. Näin projektiryhmän jäsenten rooli ja vastuut tulevat tutuksi jo projektin alkuvaiheessa.

Kuten oikeassakaan projektissa, ei projektipelissäkään välttämättä vältytä yllätyksiltä. Projektipelissä tapahtumakortit vastaavat projektin riskejä. Yllättäviä tapahtumia voivat olla esimerkiksi projektipäällikön sairausloma tai tietojärjestelmän uusi vaatimus. Tapahtumakorttien avulla projektiryhmän jäsenet pääsevät keskustelemaan siitä, miten mahdollinen riski voidaan välttää jo ennalta.

Projektipelin tavoitteena on saada projekti valmiiksi sovitussa aikataulussa, ennalta sovituin resurssein. Tässä on mahdollista onnistua, kun kukin pelaaja tekee parhaansa ja hoitaa oman vastuualueensa.  Aivan kuten oikeassakin projektissa!

Kommentit

Suosituimmat tekstit

Onko palvelumuotoilulla annettavaa viestinnälle ja markkinoinnille?

Liityin muutama viikko sitten vasta perustettuun FB-ryhmään Viestinnän+markkinoinnin palvelumuotoilijat . Aluksi ajattelin, että ryhmässä käsiteltävät aiheet menevät hieman ohi kiinnostukseni, koska työskentelen itse lähinnä it-projektien parissa. Huomasin kuitenkin olevani väärässä viimeistään siinä vaiheessa, kun ryhmän perustaja Elina Piskonen ja ryhmän adminina toimiva Laura Vuorio-Kuokka järjestivät FB live -lähetyksen, jossa kerrottiin yleisellä tasolla ryhmän aihepiiriin liittyvistä teemoista. Lähetys alkoi tutuilla asioilla eli sillä, mitä palvelumuotoilu ylipäätään on. Tämän jälkeen siirryttiin itselleni kiinnostavampaan asiaan eli siihen, miten palvelumuotoilua voidaan hyödyntää viestinnän ja markkinoinnin työssä . Toiseksi kysymykseksi nostettiin se, mitä viestintä ja markkinointi voivat antaa palvelumuotoilulle. Elina ja Laura kertoivat, että nykyään palvelumuotoilua osataan jo hyödyntää (nimensä mukaisesti) palveluiden kehittämisessä, mutta että sillä olisi pa

Parempaa arkiruokaa Epiciltä

Pääsin tekemään blogiyhteistyötä Epic Foods Oy :n kanssa, joka tarjoaa laadukasta, tyypillisesti sesongin mukaista kotiruokaa kotiinkuljetettuna. Epic toimittaa illalliskasseja Helsingin, Espoon ja Kauniaisten alueelle sekä osaan Vantaata. Lämpimän lounasaterian toimitusalue on hieman pienempi. Illalliskassi toimitetaan veloituksetta (minimitilaus 35€). Myös lounaan toimituskulut ovat ilmaiset, kunhan tilauksen kokonaissumma on vähintään 13,90€. Kokeilimme neljää erilaista illallisannosta: possua, kanaa, kanasalaattia sekä lohikeittoa. Annokset näyttivät hienoilta, lähes ravintolatason annoksilta jopa pahvipakkauksissaan ja erityisesti salaatti keräsi kehuja runsaudellaan. Salaattia lukuunottamatta ruuat lämmitettiin uunissa ennen tarjoilua. Ruoka oli hyvää ja testiryhmämme ainut miespuolinen jäsen mainitsi, että “Olispa kyllä kiva tilata jotain tällaista pizzaa terveellisempää joskus uudelleenkin”. Lohikeitto keräsi hieman huonommat arviot maininnalla: “Kyllä se Kokkikartanon keit

Kirja-arvostelu: Your Brain at Work

Projektipäällikön työssäni yksi tärkeimmistä tehtävistäni on viestintä. On tärkeää, että esimerkiksi tiimin jäsenet saavat vastaukset kysymyksiinsä nopeasti ja asiakas kokee, että puoleeni voi miloin tahansa kääntyä projektiin liittyvissä kysymyksissä. Olen päivittäin paljon ihmisten kanssa tekemisissä, mutta toisaalta teen usein myös keskittymistä vaativia töitä. Dead linet ovat usein tiukkoja ja esimerkiksi projektisuunnitelman tekemiseen on rajallinen määrä aikaa. Toisaalta sähköposteja, puheluita ja Teams-palavereita riittäisi vaikka työpäivän jokaiselle tunnille. Miten tätä kokonaisuutta voisi parhaiten hallita? Tartuin kesälukemisena kirjahyllyssä jo muutaman vuoden pölyttyneeseen kirjaan Your Brain at Work (Rock, D. 2009.).  Osa kirjan neuvoista on itsestään selviä. Kirjaa alkaa monelle tutusta  ”sähköpostihelvetistä” (The Morning Email Overwhelm), jossa aamulla töihin tullessa sähköpostissa odottaa useita uusia viestejä. Näihin vastaamiseen menee helposti koko päivä ja uusia t